Kvasac, hrana za kvasac i enzim za belo vino
  • Kvasac, hrana za kvasac i enzim za belo vino

Komplet za belo vino - kvasac, hrana i enzim

1.400,00 RSD
5 1
5/ 5
MP cena
Nema dovoljno proizvoda na stanju

Komplet za fermentaciju Standard B sadrži sve što vam je potrebno da pripremite vašu širu za kvalitetnu fermentaciju, kako bi na najkvalitetniji način došli do krajnjeg proizvoda – vina.
SADRŽAJ KOMPLETA
Bočica A sadrži 40 g suvog kvasca
Bočice B sadrži 40 g hrane za kvasac
Bočica C sadrži 2g enzima za bistrenje
Istina je da je moguće izvesti fermentaciju i bez dodavanja selekcionisanih kvasaca i enzima. Međutim takav način nosi sa sobom i mnoge rizike. Divlji kvasci koji se nalaze na bobicama grožđa predstavljaju pravu lutriju pri proizvodnji vina. Oni mogu povesti vrenje u sasvim pogrešnom pravcu i mogu istaći neke neželjene arome.
Selekcionisani kvasci francuske kompanije Fermentis omogućavaju vam da, kao pravi profesionalni vinar, bez mnogo rizika izvedete alkoholnu fermentaciju uspešno i do kraja. Ovaj kvasac, vrste Saccharomyces bayanus, pogodan je za fermentaciju u velikom rasponu temperatura i sa velikom alkoholnom tolerancijom a takođe je pogodan za pokretanje zastale fermentacije. Svojim delovanjem ističe i pojačava sortne arome grožđa i igra veliku ulogu u isticanju podneblja gde je nastalo.
Sadržaj bočice A dovoljan je za uspešnu fermentaciju 200l šire od belog grožđa. Količina koja se dodaje je 20g po hektolitru.
Hrana za kvasce je smeštena u bočicu B i ona se dodaje u količini od 20g po hektolitru kada se prilikom fermentacije potroši 1/3 ukupnog šećera u širi. To je, u normalnim uslovima, 3. ili 4. dan posle startovanja fermentacije.
Enzim u bočici C dodaje se odmah nakon muljanja grožđa i služi za bistrenje šire. Time se postiže da se čestice koje zamućuju širu a kasnije i vino, počnu taložiti odmah nakon muljanja grožđa. Vino će se,na ovaj način, posle vrenja lakše bistriti, postaće lepše na izgledu i bolje na ukusu. Doza koja se dodaje u širu posle muljanja iznosi 1g po hektolitru.
POSTUPCI U PROIZVODNJI BELOG VINA
Posle muljanja grožđa, širi se odmah dodaje 10g po hektolitru vinobrana i dobro se promeša. Dodaje se 1g ENZIMA iz bočice C koji je predhodno rastvoren u 100ml nehlorisane vode. Sve se dobro promeša i ostavi da bez prisustva vazduha odstoji od 12 do 24 sata. Nakon taloženja širu pažljivo pretočimo u drugi sud, odstranimo talog i pripremimo KVASAC.
U nehlorisanu vodu količine 200ml zagrejanu na temperaturu od 30 do 35 stepeni sipamo 20g kvasca iz bočice A. Posle15 minuta kvasac je spreman da ga ubacimo u širu i dobro promešamo. Posle ovoga u širu ubacimo predhodno pripremljeni bentonit u količini od 50 do 100g. Količina bentonita zavisi od stanja u kom je grožđe. Za zdravo grožđe dovoljno je 50g bentonita a količinu povećati za oštećeno i natrulo grožđe. Bentonit dobro promešati, sud zatvoriti i na poklopac staviti vrenjaču. Nakon 3,4 dana u širu koja je potrošila 1/3 šećera ubaciti 20g HRANE ZA KVASAC iz bočice B direktno u kominu. Sve opet dobro promešati i zatvoriti.

Ovo je uputstvo za 100l šire. Proporcionalno povećati doze. Ceo sadržaj kompleta je namenjen za 200l šire.

MIX4
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?
Open Chat