Kvasac, hrana za kvasac i enzim za belo vino
  • Kvasac, hrana za kvasac i enzim za belo vino

Komplet za belo vino - kvasac, hrana i enzim

1.400,00 RSD
5 1
5/ 5
MP cena
Na lageru
Količina

Komplet za fermentaciju Standard B sadrži sve što vam je potrebno da pripremite vašu širu za kvalitetnu fermentaciju, kako bi na najkvalitetniji način došli do krajnjeg proizvoda – vina.
SADRŽAJ KOMPLETA
Bočica A sadrži 40 g suvog kvasca
Bočice B sadrži 40 g hrane za kvasac
Bočica C sadrži 2g enzima za bistrenje
Istina je da je moguće izvesti fermentaciju i bez dodavanja selekcionisanih kvasaca i enzima. Međutim takav način nosi sa sobom i mnoge rizike. Divlji kvasci koji se nalaze na bobicama grožđa predstavljaju pravu lutriju pri proizvodnji vina. Oni mogu povesti vrenje u sasvim pogrešnom pravcu i mogu istaći neke neželjene arome.
Selekcionisani kvasci francuske kompanije Fermentis omogućavaju vam da, kao pravi profesionalni vinar, bez mnogo rizika izvedete alkoholnu fermentaciju uspešno i do kraja. Ovaj kvasac, vrste Saccharomyces bayanus, pogodan je za fermentaciju u velikom rasponu temperatura i sa velikom alkoholnom tolerancijom a takođe je pogodan za pokretanje zastale fermentacije. Svojim delovanjem ističe i pojačava sortne arome grožđa i igra veliku ulogu u isticanju podneblja gde je nastalo.
Sadržaj bočice A dovoljan je za uspešnu fermentaciju 200l šire od belog grožđa. Količina koja se dodaje je 20g po hektolitru.
Hrana za kvasce je smeštena u bočicu B i ona se dodaje u količini od 20g po hektolitru kada se prilikom fermentacije potroši 1/3 ukupnog šećera u širi. To je, u normalnim uslovima, 3. ili 4. dan posle startovanja fermentacije.
Enzim u bočici C dodaje se odmah nakon muljanja grožđa i služi za bistrenje šire. Time se postiže da se čestice koje zamućuju širu a kasnije i vino, počnu taložiti odmah nakon muljanja grožđa. Vino će se,na ovaj način, posle vrenja lakše bistriti, postaće lepše na izgledu i bolje na ukusu. Doza koja se dodaje u širu posle muljanja iznosi 1g po hektolitru.
POSTUPCI U PROIZVODNJI BELOG VINA
Posle muljanja grožđa, širi se odmah dodaje 10g po hektolitru vinobrana i dobro se promeša. Dodaje se 1g ENZIMA iz bočice C koji je predhodno rastvoren u 100ml nehlorisane vode. Sve se dobro promeša i ostavi da bez prisustva vazduha odstoji od 12 do 24 sata. Nakon taloženja širu pažljivo pretočimo u drugi sud, odstranimo talog i pripremimo KVASAC.
U nehlorisanu vodu količine 200ml zagrejanu na temperaturu od 30 do 35 stepeni sipamo 20g kvasca iz bočice A. Posle15 minuta kvasac je spreman da ga ubacimo u širu i dobro promešamo. Posle ovoga u širu ubacimo predhodno pripremljeni bentonit u količini od 50 do 100g. Količina bentonita zavisi od stanja u kom je grožđe. Za zdravo grožđe dovoljno je 50g bentonita a količinu povećati za oštećeno i natrulo grožđe. Bentonit dobro promešati, sud zatvoriti i na poklopac staviti vrenjaču. Nakon 3,4 dana u širu koja je potrošila 1/3 šećera ubaciti 20g HRANE ZA KVASAC iz bočice B direktno u kominu. Sve opet dobro promešati i zatvoriti.

Ovo je uputstvo za 100l šire. Proporcionalno povećati doze. Ceo sadržaj kompleta je namenjen za 200l šire.

Demo opcije

Izaberi boju teme
Odaberi meni
Izaberi sliku za pozadinu
STALNE PROMOCIJE

Prijavi se za obaveštenja