ponedeljak, 21 avgust 2017
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Portal o rakijama

Poštovani ljubitelji voćnih rakija,
i posle 6 godina jedinstveni edukativni portal živi zahvaljujući Vama i Vašim interesovanjem za proizvodnju kvalitetnih prorodnih rakija, sudeći po broju poseta i brojnim pitanjima koja šaljete.
Portal će ostati tu za Vas u cilju edukacije, unapredjenja procesa proizvodnje i standardizacije rakije Šljivovice                U Zdravlje!                                        dipl.ing.preh.teh. Darko Bojković

http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/275600beogourmet.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/137103rakija_fest_2015.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/464708gegula_sajam.jpglink

Belgrade Wine & Food weekend

BeoGourmet od 21. i 22.10.2016. hotel Majestic, Beograd Procitaj vise

Rakija Fest 04-06. decembra

JEDINSTVENO HEDONISTIČKO ISKUSTVO Procitaj vise

Gegula sajam rakije i vina

Mini Business Samit uz Gegula sajam rakije i vina Procitaj vise

Belgrade Wine & Food weekend Rakija Fest 04-06. decembra Gegula sajam rakije i vina

Klekovača

Dobijanje čiste Klekovače (Brinjevac) je veoma redak proces, pa se ona danas uglavnom dobija na sledeće načine:

1)  u "meku" rakiju šljivovicu (25% vol) se potapaju  sveži plodovi bobica kleke u količini od 1% i ostave par dana. Za to vreme iz plodova kleke prelaze aromatična i lekovita jedinjenja u Šljivovicu. Destilacija se vrši zajedno sa plodovima kleke.   Odvajaju se "prvenac" i "patoka" (III frakcija), a dobijena srednja frakcija ("srce") je sa dominantnim mirisom kleke. Destilat obično odležava u hrastovim buradima 3-6 meseci, što vodi dobijanju harmoničnog proizvoda dobrog kvaliteta.

2) bobice kleke se prvo samelju i na vrenje idu zajedno sa šljivom. Prevreli kljuk se dvostruko destiliše kao kod Šljivovice. Destilacijom ovako prevrelog kljuka dobija se vrlo aromatična rakija koja se kupažira (10%) sa 90% neke stare Šljivovice. Kod Klekovače se takođe može osetiti gorak ukus od terpena. Dvostrukom destilacijom aroma postaje finija, a gorčina se smanjuje.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži