četvrtak, 02 april 2015
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Portal o rakijama

Poštovani ljubitelji voćnih rakija,
i posle 6 godina jedinstveni edukativni portal živi zahvaljujući Vama i Vašim interesovanjem za proizvodnju kvalitetnih prorodnih rakija, sudeći po broju poseta i brojnim pitanjima koja šaljete.
Portal će ostati tu za Vas u cilju edukacije, unapredjenja procesa proizvodnje i standardizacije rakije Šljivovice                U Zdravlje!                                        dipl.ing.preh.teh. Darko Bojković

http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/307974rakija_fest_VIII.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/464708gegula_sajam.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/757287nacionalno_takmicenje_rakije_vino.jpglink

VIII Rakija Fest - 13. decembar

Internacionalni sajam rakije i najjačih ukusa Srbije Procitaj vise

Gegula sajam rakije i vina

Mini Business Samit uz Gegula sajam rakije i vina Procitaj vise

Najbolje rakije i vina

Nacionalno takmičenje za najbolje rakije i vina 26. i 27. oktobar Procitaj vise

VIII Rakija Fest - 13. decembar Gegula sajam rakije i vina Najbolje rakije i vina

Destilacija - pečenje rakije

Nakon završene fermentacije, kada je sav šećer pretvoren u alkohol pristupa se procesu destilacije. Jako je bitno destilaciju izvršiti u pravo vreme jer ukoliko sav šećer nije provreo dobiće se manje rakije a ako se sa destilacijom zakasni, može doći do kvarenja kljuka. Cilj destilacije je odvajanje isparljivih komponenata od sirovine koja se destiliše i putem isparavanja i kondenzacije njihovo prevodjenje u tečnost tj. rakiju. Alkoholno-vodenu paru koja nastaje zagrevanjem, prate i ostala isparljiva jedinjenja iz sirovine koja su značajana za formiranje arome destilata jer ukoliko bi smesa bila sastavljena samo od vode i etanola, destilat bi bio neutralnog ukusa i mirisa. Zato je bitno na pravilan način izvesti proces destilacije kako bi se jedinjenja koja daju specifičnu aromu i kvalitetna svojstva što više našle u dobijenoj rakiji a ona štetna uklonila ili smanjila na najmanju moguću meru.

Na ovim prostorima su najviše u upotrebi jednostavni uredjaji za destilaciju šarantskog tipa (alambici) dok se u industriji koriste kolone za destilaciju kontinualnog tipa.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži