četvrtak, 19 oktobar 2017
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Internet prodavnica uskoro na portalu

Poštovani posetioci,
zbog velikog interesovanja u ovoj jubilarnoj desetoj godini provedenih sa vama, odlučili smo da unapredimo portal i postavimo internet prodavnicu sa kompletnom opremom za proizvodnju rakija i vina, kazani za rakiju, inox tankovi, poplipropilenska burad, staklena ambalaža i oprema za punjenje i zatvaranje, uredjaji za filtriranje, merni instrumenti i mnogo toga. Posetite nas uskoro. U Zdravlje!

http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/404050smederevska_jesen.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/464708gegula_sajam.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/275600beogourmet.jpglink

Smederevska jesen 2017.

Festival u slavu groždja i vina održaće se od 7. do 10. septembra Procitaj vise

Gegula sajam rakije i vina

Mini Business Samit uz Gegula sajam rakije i vina Procitaj vise

Belgrade Wine & Food weekend

BeoGourmet od 21. i 22.10.2016. hotel Majestic, Beograd Procitaj vise

Smederevska jesen 2017. Gegula sajam rakije i vina Belgrade Wine & Food weekend

Odležavanje i sazrevanje pića

Tokom procesa odležavanja i sazrevanja svežeg destilata dolazi do niza reakcija koje dovode do formiranja jedinstvene arome voćne rakije koja je kao takva spremna za konzumiranje. Rakije kao što Lozovača, Kajsijevača odležavaju u staklenim sudovima dok Šljivovica, Jabukovača, rakija od breskve sazrevaju u drvenim buradima izradjene od hrasta, duda, oraha, bagrema ili jasena. Izbor drveta daje i odgovarajuću boju samih destilata pa tako hrast daje maslinasto zelenu, orah ćilibarno žutu, dud ćilibarnu, bagrem žutu. Arome koje nastaju najviše zavise od vrste drveta od koga su sudovi izradjeni a najpovoljnije dejstvo na rakiju imaju sudovi napravljeni od hrasta. Prosečni sastav hrastovog drveta je 35% celuloze, 20% hemiceluloze, 22% lignina, 8% tanina a ostatak su etarska ulja, šećeri, steroidi, pigmenti. Ekstrakcija ovih jedinjenja daje odredjene karakteristike piću, celuloza i hemiceluloza daju mekoću, slast, gipkost i boju. Lignin i etanol medjusobnim dejstvom stvaraju aromatične aldehide vanilin i sirginin koji donose jako prijatne arome. Bitno je naglasiti da se bure ne puni do vrha već se ostavlja 5-10% slobodnog prostora za kiseonik koji se rastvara u destilatu pri čemu nastaje slobodni kiseonik koji je inicijator oksido-redukcionih reakcija. Tom prilikom nastaju aromatični aldehidi koji dalje u reakcijama esterifikacije i polimerizacije sa drugim brojnim jedinjenjima dovode do stvaranja završne i zaokružene arome pića. U toku sazrevanja destilata dolazi do gubitka u zapremini pa se to mora uzeti u obzir prilikom razblaživanja destilata ukoliko se on čuva više godina.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži