četvrtak, 19 oktobar 2017
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Internet prodavnica uskoro na portalu

Poštovani posetioci,
zbog velikog interesovanja u ovoj jubilarnoj desetoj godini provedenih sa vama, odlučili smo da unapredimo portal i postavimo internet prodavnicu sa kompletnom opremom za proizvodnju rakija i vina, kazani za rakiju, inox tankovi, poplipropilenska burad, staklena ambalaža i oprema za punjenje i zatvaranje, uredjaji za filtriranje, merni instrumenti i mnogo toga. Posetite nas uskoro. U Zdravlje!

http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/404050smederevska_jesen.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/464708gegula_sajam.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/275600beogourmet.jpglink

Smederevska jesen 2017.

Festival u slavu groždja i vina održaće se od 7. do 10. septembra Procitaj vise

Gegula sajam rakije i vina

Mini Business Samit uz Gegula sajam rakije i vina Procitaj vise

Belgrade Wine & Food weekend

BeoGourmet od 21. i 22.10.2016. hotel Majestic, Beograd Procitaj vise

Smederevska jesen 2017. Gegula sajam rakije i vina Belgrade Wine & Food weekend

Vrenje - alkoholna fermentacija kljuka

Posle pripreme plodova tj. muljanja i pasiranja, voćni kljuk se ubacuje u sudove za fermentaciju. Nakon toga se ubacuju selekcionisani kvasci (Saccharomyces cerevisiae) koji inciraju i ubrzavaju proces vrenja tako što uzimaju glavnu ulogu u pretvaranju šećera u alkohol putem njihovog metabolizma. Sudovi za vrenje se zatvaraju ali se mora voditi računa da ostane oko 25-30% otpražnjenog prostora. Alkoholna fermentacija se obavlja u uslovima bez prisustva kiseonika (anaerobni uslovi) po formuli:

C6H12O6 (šećer) ––––> 2C2H5OH (etanol) + 2CO2 (ugljen–dioksid) + 22cal

U ovom procesu se stvara ugljen-dioksid koji ukoliko se ne ukloni može izazvati eksploziju. Ustaljeni način je otvaranje vrionih sudova pri čemu se vrši i dodatno mešanje sadržaja. U ovom slučaju masa koja fermentiše dolazi u kontakt sa kiseonikom i nepoželjnim mikroorganizmima koji mogu dovesti do neželjenih promena. Bolji način je postavljanje vranjeva na poklopcu ili se na poklopac montira gumeno crevo čiji se izlazni deo uranja u čašu napunjenu vodom. Ovako dolazi do sigurnog ispuštanja ugljen-dioksida, pri čemu je ulazak kiseonika u vrioni sud onemogućen. U kljuku koji predstavlja slabo kiselu sredinu se mogu razviti nepoželjni sojevi mikroogranizama kao što su acetobacter, lactobacilli ili bakterije buterne kiseline. Iz tog razloga se preporučuje korekcija kiselosti do pH=3.2 uz pomoć sumporne ili fosforne kiseline. Pri ovoj kiselosti dolazi do stvaranja 30% manje metanola bez gubitaka etil alkohola. Alkoholna fermentacija se odvija u 3 faze i to početak vrenja, glavno vrenje i tiho vrenje. U početnoj fazi se kvasac razmnožava i stvara se mala količina alkohola i ugljen–dioksida. U fazi glavnog (burnog) vrenja se stvara velika količina alkohola i ugljen–dioksida usled čega dolazi do podizanja kljuka i stvaranja pene a s obzirom da se oslobadja toplota, temperatura kljuka se povećava. U fazi tihog vrenja fermentišu i poslednje količine šećera a količina nagradjenog ugljen–dioksida je veoma mala. Indikator završetka vrenja je prestanak stvaranja ugljen–dioksida i spuštanje nastalog ″klobuka″ ili se može odrediti pomoću Ekslovog širomera. Prevreli voćni kljuk bi trebalo što pre destilisati a ukoliko se želi čuvati odredjeni period do pečenja, potrebno ga je konzervisati i zaštititi.  

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži