• Na rasprodaji!
Refraktometar za odredjivanje koncentracije  šećera
  • Refraktometar za odredjivanje koncentracije  šećera

Refraktometar 4000 za odredjivanje koncentracije šećera u grozdju (širi)

5.900,00 RSD
5 1
5/ 5
MP cena
Na lageru
Količina

Refraktometar je optička sprava, koja pokazuje procenat suve materije u nekom proizvodu. Refraktometar 4000 je merni instrument za jednostvano određivanje koncentracije  šećera u grožđu (širi).


Postupak merenja:

1) Otvori se prozirni poklopac koji se nalazi iznad glavne prime i stavlja na prizmu 2-3 kapi destilovane vode koja služit kao probni uzorak. Nakon toga se zatvori prozirni poklopac tako da se voda raširi preko prizme i prekrije njenu celu površinu bez vazdušnih mehurića i suvih mrlja. Probni uzorak se testira na prizmi oko 30 sekundi pre prelaska na sledeći korak da bi se prilagodio temperaturi okoline refraktometra.

2) Prilikom merenja, prozirni poklopac se drži u pravcu izvora svetlosti i gleda se kroz okular. U centru dole videće se kružna polja sa podelom na stepene (neophodno je fokusirati okular da bi se jasno videla podela). Gornji deo polja treba da bude plav, a donji beo.

Skala refraktometra

Refraktometar ima tri sklale pomoću kojih se određuje koncentracija šećera:

0 – 140o Oe (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u širi po OECHSLE-u)

0 – 26o KMW Babo (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u širi po Babo-u)

0 – 32% Brix koncentracija (skala za utvrđivanje koncentracije šećera u voću ili rastvorima)

3) Gledajući kroz okular okretati podešavajući zavrtanj sve dok se granice između gornjeg plavog polja i donjeg belog polja ne sretnu tačno na nuli skale.

4) Nakon podešavanja refraktometra sa destilovanom vodom probnim uzorkom tečnosti, otvoriti svetlosno propustljivu ploču i staviti na glavnu prizmu 2-3 kapi tečnosti u kojoj se meri šećer. Zatvori se prozirni poklopac tako da se tečnost raširi preko prizme i prekrije njenu celu površinu bez vazdušnih mehurića i suvih mrlja.

5) Ponoviti korak 2), pa pomoću stepenaste skale na graničnoj čliniji između plavog i belog dela polja očitati Brix koncentraciju šećera (1% Brix = 1% šećera), stepene Oe° ili o KMW Babo. Tablica za konverzaciju koncentracije šećera po različitim skalama (Brix, Babo, Be) dolazi na uputstvu uz refraktometar.

MI6326

Slični proizvodi

5 1
,
5/ 5

Širometar orijentacioni

0 Recenzije(s)
Cena 600,00 RSD
5 1
,
5/ 5

Areometar za pivo

0 Recenzije(s)
Cena 600,00 RSD
Pozdrav, kako Vam možemo pomoći?
Open Chat