nedelja, 19 avgust 2018
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Smederevska jesen - Festival u čast groždja i vina


smederevska jesenTradicionalna turističko-privredna manifestacija Smederevska jesen, 125. po redu, biće održana od 3. do 9. septembra.

Programom ovogodišnje manifestacije, osim sajmova privrede, poljoprivrede, suvenira, starih zanata, predviđena su i književna, viteška,

karnevalska, muzička, dramska i sportska dešavanja. 

„Tokom šest dana gradskog festivala, zanimljiv program, osmišljen u slavu roda vina i grožđa, biće organizovan na nekoliko lokacija širom grada, kao što su - reprezentativni Mali grad Smederevske tvrđave, na Gradskom trgu, ali i duž obale Dunava, kao i u prostorima ustanova u kulturi. Posebno mesto u programu zauzima i svečani defile u kojem će se osim smederevskih folklornih grupa predstaviti i karnevalski gradovi Srbije, ali i strane ambasade sa svojim izvođačima“, kaže Branče Stojanović, predsednik Skupštine grada Smedereva i predsednik Oganizacionog odbora „Smederevske jeseni“.

Osim dečijeg programa, planirani su i nastupi folklornih i etno pevačkih grupa, ali i afirmisanih izvođača izvornog melosa i pop i rok muzike. Posetioce „Smederevske jeseni“ na otvaranju manifestacije, u petak 7. septembra u 20 časova, u Malom gradu Smederevske tvrđave pozdraviće orkestar „Beogradski solisti“ sa dirigentom Vojkanom Borisavljevićem i solistima – Leo Martinom, Radmilom Karaklajić, Nadom Pavlović, Beti Đorđević i Žarkom Dančuom.

Prema rečima Dragoljuba Martića, predsednika pododbora za kulturu, mlađi posetioci i oni koji se tako osećaju uživaće uz „Zemlju gruva“, „Partibrejkerse“ i „Amadeus bend“, dok za ljubitelje izvorne muzike na koncertu „Smederevo grade od starina“ nastupaju Lepa Lukić, Gordana Stojičević, Čeda Marković, Jelena Broćić, Gorica Ilić i orkestar „Panorama“. Na Gradskom trgu nastupiće i grupa „Legende“.

Poseban program „Smederevske jeseni“ čine privredna i poljoprivredna izložba sa ciljem da se predstave potencijali smederevskog kraja.

„Posetiocima Smedreva želimo da predstavimo naše vinarije, koje i ove godine, zauzimaju centralno mesto u Vinskom gradu u centru Smedereva. Kroz izložbu „Seoska dvorišta“, seoske mesne zajednice i naši poljoprivredni proizvođači predstaviće poljoprivredne potencijale ovog kraja. Privredna izložba svake godine je prilika da kompanije koje posluju na teritoriji Smedereva predstave svoje proizvode gostima Smedereva. Privrednu izložbu prate i stručne tribine, koje organizujemo u sradnji sa Privrednom komorom Požarevca“, naglašava Marija Živić, član Gradskog veća zadužena za poljoprivredu i koordinator pododbora za poljoprivredu.

Predviđen je i kutak za gastronome, takođe na nekoliko lokacija u gradu - od kuvanja riblje čorbe, do međunarodnog takmičenja u pripremanju srednjovekovnih jela, koji se realizuje u okviru projekta „Doručak u Tvrđavi“.

„Smederevska jesen“ je privredno-turistička manifestacija koja se održava 125 godina u Smederevu i spada u najstarije manifestacije tog tipa u Srbiji. Od svog nastanka 1888. godine, više puta je menjana sadržina manifestacije, ali ono što je ostalo kao osnovno obeležje jeste izložba grožđa i vina. Nastala kao izložba u čast grožđu i vinu koja je imala samo privredni karakter, vremenom je rasla i zbog zainteresovanosti mnogih posetilaca iz drugih gradova Srbije, ali i regiona, počela je da poprima epitet i turistička, jer Smederevo, kao grad na obali Dunava na kome se nalazi najveća ravničarska tvrđava u Evropi, ima šta da pokaže.

 

PROGRAM FESTIVALA 125. SMEDEREVKE JESENI MOŽETE PRONAĆI NA LINKU

Tekst na engleskom i nemačkom