ponedeljak, 18 februar 2019
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Sajam poljoprivrede Novi Sad

sajam poljoprivrede novi sadU godini kad obeležava devet decenija postojanja, naša najstarija sajamska kuća od 18. do 24. maja, priređuje jubilarni, 80. međunarodni poljoprivredni sajam. Na toj manifestaciji, koja je po brojnim pokazateljima među pet najznačajnijih u Evropi, nastupiće oko 1.500 izlagača, koji će predstaviti najnovija dostignuća u oblasti

poljoprivredne proizvodnje, hrane i pića, poljoprivredne mehanizacije, opreme za prehrambenu industriju, hemijskih i zaštitnih sredstava, organske hrane i pratećih proizvoda i usluga.

Poseban kvalitet jubilarnom, 80. međunarodnom poljoprivrednom sajmu i ove godine daće nastup kompanija iz inostranstva, koje će pojedinačno, ali i u okviru kolektivnih nastupa, predstaviti proizvode iz oblasti prehrambene industrije, agrara i mašina i opreme za poljoprivredu. Njihovo prisustvo, pored mogućnosti plasmana robe i usluga u Srbiju, otvara mogućnost i domaćim kompanijama da kroz zajedničku saradnju sa stranim partnerima, otvore vrata ka novim tržištima i tako predstave potencijale domaćeg agrara.

Nastup su potvrdile kompanije iz Litvanije, Bugarske, Češke, Italije, Turske, Nemačke, Austrije, Rumunije, Holandije, Ukrajine, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Makedonije, sa Kipra, Kine, Mađarske, Poljske, Indije, Irske, Grčke, Republike Srpske, Crne Gore...

Hrvatska - Zemlja partner 80. međunarodnog poljoprivrednog sajma, predstaviće se u Hali 1, sa više od 20 kompanija iz različitih oblasti poljoprivredne proizvodnje.

Oko 20-ak firmi iz Italije predstaviće poljoprivredne mašine i alate, plastenike, procesnu opremu, mašina i opreme za prehrambenu industriju, a neće izostati ni ponuda gotovih proizvoda, kao što su prerađevine od voća i povrća, sirće i čuvena italijanska vina.

Kompanije i Udruženja poljoprivrednih proizvođača iz Austrije, tradicionalno nastupaju na Novosadskom sajmu, a ove godine poseban akcenat biće usmeren ka predstavljanju iskustva i unapređenju saradnje u stočarskoj proizvodnji između Austrije i Srbije, za šta su prvi kontakti uspostavljeni lane, kad je Austrija bila Zemlja partner Poljoprivrednog sajma. S tim u vezi, mogućnosti saradnje predstaviće Udruženje austrijskih proizvođača svinja, Austrijska asocijacija za ovce i koze, kao i Centralno udruženje austrijskih uzgajivača goveda. Pored toga, neće izostati ni predstavljanje savremenih postrojenja za preradu semenske robe, procesne i laboratorijske opreme.

Kompanije iz Turske, ove godine su u značajnijoj meri prisutne na Sajmu u Novom Sadu, a pored poljoprivrednih mašina, traktora i kultivatora, predstaviće delove i opremu za tanjirače, sejačice, setvospremače, kao i pumpe i ostalu opremu za navodnjavanje.

U ponudi rumunskih firmi koje su najavile nastup na Poljoprivrednom sajmu, dominiraće oprema za stočarstvo, veterinarski instrumenti, kao i mašine i uređaji za klanice i laboratorijska oprema. Uz to, izlagaće i poljoprivredne mašine, opremu i rezervne delove.

Nastup firmi iz Češke usmeren je na predstavljanje mogućnosti korišćenja obnovljivih izvora energije od poljoprivrednih ostataka, a kompanije koje su najavile učešće na Sajmu promovisaće i kompletnu liniju za proizvodnju kotlova za spaljivanje biomase (slama, seno, energetske biljke, piljevina...), koji proizvode toplotu, vodenu paru i električnu energiju.

Više informacija o ovogodišnjem sajmu poljoprivrede možete pronaći u biltenu