četvrtak, 18 jul 2019
Serbian Bulgarian Croatian Czech Danish Dutch English Finnish French German Greek Hungarian Italian Japanese Macedonian Norwegian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Ukrainian

Internet prodavnica

Poštovani posetioci,
zbog velikog interesovanja u ovoj jubilarnoj desetoj godini provedenih sa vama, odlučili smo da unapredimo portal i postavimo internet prodavnicu sa kompletnom opremom za proizvodnju rakija i vina, inox tankovi, poplipropilenska burad, staklena ambalaža i oprema za punjenje i zatvaranje, uredjaji za filtriranje. Uskoro u ponudi najbolje rakije i vina, a našu trenutnu ponudu možete pogledati na Prodavnica

http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/690446zestival.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/372367X_festival_mlade_rakije_ljutovo.jpglink
http://www.sljivovica.net/components/com_gk3_photoslide/thumbs_big/501329tuzla_festival_rakija.jpglink

Žestival Užice

Medjunarodni festival rakije, Žestival Užice od 31.08. 01.09.2018. Procitaj vise

Festival mlade rakije Ljutovo

X festival mlade rakije ljutovo 11.11.2017. Procitaj vise

I Medjunarodni sajam rakija Tuzla

Okupljanje ljubitelja „dobre kapljice“ Hotel Tuzla 8. i 9. decembar Procitaj vise

Žestival Užice Festival mlade rakije Ljutovo I Medjunarodni sajam rakija Tuzla

Promene ukusa i mirisa rakije


Ukus i miris na košticu

Ova mana nastaje kod rakija od koštičavog voća usled loma koštica jer se u njihovom jezgru i semenkama voća nalazi jedinjenje amigdalin (Vitamin B17) koji hidrolizom daje toksičnu cijano-vodoničnu kiselinu (HCN) i benz-aldehid, nosioci ovog mirisa (miris gorkog badema). Od ovih jedinjenja nastaje kancerogeni etilkarbamat!!! Popravljanje mirisa i ukusa se vrši uz pomoć srebro-nitrata AgNO3 (na 100 litara ide 10g AgNO3) pri čemu se taloži crni AgCN. Nakon 24-48 sati se vrši filtracija i nakon toga ponovna destilacija. 

Miris i ukus na sumporna jedinjenja

Ukoliko se u kljuku nadje odredjena količina elementarnog sumpora, kvasci ga mogu pretvoriti u vodonik-sulfid (H2S, miris na pokvarena jaja) koji dalje u reakciji sa etanolom daje još neprijatnije mirise usled stvaranja etil-merkaptana. Za uklanjanje se koriste preparati načinjeni od dijatomejske zemlje i srebro-hlorida (AgCl).               

Miris i ukus na zagorelo

Nastaje ukoliko je dno kazana tanko a zagrevanje se vrši naglo pa usled toga nastaje povećana količina furfurala koji daje ovakav miris. Uklanja se aktivnim ugljem 5g/hl.                                       

Gorak ukus destilata

Nastaje od heksanola koga najviše ima u peteljci. U zavisnosti od njegove količine, dodaje se 20-100g/hl aktivnog uglja ali se i pored toga ne može potpuno ukloniti.


Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži